In de nacht van 30 september op 1 oktober 1944 beschieten leden van de Puttense verzetsbeweging een auto van de Duitse Wehrmacht. Een Duitse officier komt om het leven, net als een verzetsman. Een dag later wreken de Duitsers zich. Ze omsingelen Putten. Mannen en vrouwen worden gescheiden en honderden huizen gaan in vlammen op. De Duitsers schieten zes mannen en een vrouw dood. Op 2 oktober worden 661 mannen afgevoerd naar kamp Amersfoort. Later komen 59 mannen vrij. De overige 602 mannen worden naar concentratiekampen vervoerd. In totaal komen 552 mannen om het leven. Voordat de mannen worden weggevoerd zingen ze psalm 84: “Welzalig hij die al zijn kracht en hulp alleen van U verwacht, die kiest de welgebaande wegen.”

Openingsgebed
Heer, open mijn lippen.
En mijn mond zal uw lof verkondigen.
Van zonsopgang tot zonsondergang
moet uw naam worden geloofd.

God, kom mij te hulp,
Heer, haast U mij te helpen.
Eer aan de Vader en de Zoon en de heilige Geest
zoals het was in het begin en nu en altijd
en in de eeuwen der eeuwen. Amen.

Laten wij knielen en de Heer aanbidden. Laten wij knielen voor de Heer onze Schepper.

Zingen (kies een lied dat je zelf mooi vindt)

Ik verlang ernaar dat U mij redt, Heer.

Psalm 119:169-176
Laat mijn hartenkreet u bereiken, HEER: geef mij inzicht zoals u hebt beloofd,
laat mijn smeekbede tot u doordringen: bevrijd mij zoals u hebt toegezegd.
Laten mijn lippen overvloeien van lof: want u onderwijst mij in uw wetten,
laat mijn mond uw woord bezingen: want al uw geboden zijn
rechtvaardig.

Laat uw hand mij te hulp komen: ik heb gekozen voor uw regels.
Ik verlang ernaar dat u mij redt, HEER: uw wet verheugt mij.
Moge mijn ziel leven en u loven: mogen uw voorschriften mijn hulp zijn.
Ik dwaal rond als een verloren schaap: zoek uw dienaar, want ik vergeet uw geboden niet.

Ik verlang ernaar dat U mij redt, Heer.

Bijbellezing

Stilte

Ik verlang ernaar dat U mij redt, Heer.

Augustinus van Hippo, bisschop en een van de kerkvaders, schreef: » Heb lief en God zal je tegemoetkomen. Heb lief en Hij zal in je wonen. De Heer is dichtbij. Maak je in het geheel geen zorgen. Waarom laat je je meeslepen door wat je gedachten je voorspiegelen en zeg je: wie is God? Alles wat jij kunt bedenken, is Hij niet. Maar om je toch enig idee te geven: God is liefde. «

Bid voor de kerk

Vader, wie bent U? Jezus, hoe bestuurt U deze wereld? Zo veel mensen sterven. Jonge mannen, moeders met kinderen. Door geweld, door honger. Jezus, dank U, hier in Nederland hebben wij het goed. Geef dat wij nooit in slaap dutten, maar dat ons hart bittere tranen huilt om al het onrecht in deze wereld. Want wat kan het hoofd doen, als het lichaam hier op aarde hem niet helpt?

Onze Vader

Hij is in je om je te reinigen,
boven je om je op te tillen,
onder je om je te dragen,
voor je om je te leiden,
achter je om je in bedwang te houden,
rondom je om je te beschermen.

Deze liturgie komt uit het gebedenboek Bid, Luister, Leef
en is voor iedereen die even een moment met God wil hebben.
Verzameld uit de rijke traditie van het christelijke geloof
met elke week een heilige om je aan te spiegelen.
Geschikt voor alleen of samen op een rustig moment.
(Doe je het samen, dan kun je een voorlezer aanwijzen. Het vetgedrukte zeg je dan samen.)