Bidden lijkt niet bepaald het favoriete onderdeel van kerkzijn in de kerk waar ik lid van ben. Natuurlijk bidden we voor operaties, voor zieken en voor armen en danken we voor geboortes, verjaardagen en jubilea. We geloven heus in de kracht van gebed en God. Maar als er buiten de kerkdienst om momenten georganiseerd worden om samen te bidden, is daar niet veel animo voor.

Zelf merk ik ook dat ik het lastig vind om tijd te nemen om te bidden en te luisteren naar God. Een tijdje terug las ik in een interview met Antoine Bodar dat hij in de vakantie denkt: ‘Nu heb ik lekker tijd om veel te bidden.’ Mijn eerste associatie bij vakantie is eerder: lekker veel boeken lezen, uitslapen en lange avonden. En ook al heb ik meegeholpen met het maken van een gebedenboek, ik moet eerlijk toegeven dat ik dat boek de laatste jaren amper heb aangeraakt. Maar niet lang geleden is het gebedenboek weer onder het stof vandaan gehaald.

Ik hoorde namelijk een preek van Wim van der Schee. Hij benoemde een van de redenen waarom bidden zo belangrijk is op een manier waarop ik er nog nooit naar had gekeken. Ik ben groot geworden met de gedachte dat God alwetend is. Hij weet alles al, dus waarom zou je dan nog bidden? Wim zei: ‘God kán alles weten, maar dat betekent niet dat hij ook alles weet. Hij gebruikt misschien niet altijd zijn macht.’

Wim gaf daarbij het voorbeeld van een moeder die het dagboek van haar kind kan lezen om erachter te komen hoe het met haar dochter gaat. De vraag is of de relatie tussen ouder en kind daar beter van wordt.

‘God wil jou kennen’, stelt Wim. ‘Niet uit dagboeken, dossiers of door een chip in je achterhoofd. Hij wil niet met je omgaan als iemand die alles al van je weet. God verzamelt zijn kennis door contact met mensen. Hij zoekt Adam, hij gaat kijken bij de toren van Babel, hij bezoekt Abraham.’

Het was een eyeopener voor mij en sinds die woorden van Wim lukt het me weer wat beter om tijd te maken voor bidden. Niet per se door alleen zelf te praten, maar ook door stil te zijn en te luisteren of God mij misschien iets te zeggen heeft. En laat het nu net advent zijn, een mooier moment om biddend te wachten op de stem van Jezus is er bijna niet. Een stem die zegt dat Hij in mij – en jou! – wil wonen zoals hij in Maria woonde. Ik heb nog geen plannen voor de kerstvakantie, maar wie weet wordt het wel extra bidden.


Verder lezen over bidden? Zie Bidden om vergeving verandert niets en #prayfor.